2 ştiuci de 750g, 50 ml ulei, 300 ml sos picant acrişor ( sos a la geque-100 ml ulei; 150 ml sifon; 50 ml suc de lămâie; sare; piper; pătrunjel vedre tocat-se amestecă cu mixerul până la omogenizare).
Peştii se curăţă de solzi, li se taie capul, coada şi aripioarele, se eviscerează, se spală sub jet de apă, se zvântă cu un şervetel, se sărează şi se lasă să stea o oră, de preferinţă în lapte. Se scurg de lapte, se şterg, se ung cu ulei şi se pun la grătar sau în cuptorul cu inflaroşii.
Într-un castron se pregăteşte sosul, care se toarnă peste peştii fripţi.
Saramură de biban
1 kg biban; 400 ml sos pentru saramură de peşte ( apă, concentrat pentru supe, ulei, usturoi, cimbru, ardei iute, piper, suc de lămâie).
Bibanul nu se curăţă de solzi; se eviscerează, se scot şi branhiile, se spală, se sărează, se zvântă.
Urmează frigerea, care poate fi : pe grătar, pe plită sau pe o tablă pusă la aragaz pe care se presară sare de bucătărie grunjoasă.
Se frige peştele până se rumeneşte pe ambele părţi, se rad solzii pârliţi cu un cuţit şi se aşează pe un platou. Deasupra lor se toarnă saramura.
Se serveşte cu mămăliguţă caldă.
Şalău pane
2 şalăi de cca. 700 g fiecare ; 80 g făina ; 2 ouă; 100 g pesmet; 100 ml lapte; 150 ml ulei; 100 g unt topit; pătrunjel verde ; suc de lămâie ; sare ; piper.
Peştele se taie în felii cam de 1 cm grosime, se sărează, se pipăreşte, se dă prin făină, ou şi pesmet şi se prăjeşte în tigaia cu ulei încins.
Se serveşte cald, stropit cu unt topit şi cu suc de lămâie, decorat cu frunze de pătrunjel şi cu garnitură de cartofi natur cu unt.
Nu va lipsi un pahar cu vin alb.
Somn cu ciuperci
Ingrediente : 1 / 2 somn, 1 pahar de ulei, 100 g unt, 4 roşii, 1 / 2 pahar vin, 100 g ciuperci, 1 ceapă, sare, piper.
Mod de preparare: Se taie ceapa feliuţe foarte subţiri şi împreună cu roşiile curătaţe de pieliţe şi seminţe, tăiate în sferturi, se aşează într-o cratiţă mai mare. Se pune şi peştele, se toarnă vinul şi se lasă să fiarbă jumătate de ora la foc mic. Ciupercile bine spălate, tăiate felii, se înăbuşă în 50 g unt până scade bine apa lăsată de ciuperci. Peştele gata fiert se scoate pe un platou; sosul rămas se trece prin sită, se pune din nou în cratiţă, se adaugă ciupercile, se pune restul de unt, sare, piper şi se mai fierbe zece minune. Apoi sosul se toarnă peste peşte şi se serveşte.
Vă dorim Poftă bună !!!!!